Forskjell mellom versjoner av «Ernø, Gotfred»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Linje 1: Linje 1:
'''Ernø, Gotfred''' (1902-1992) Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst-og Metalstøberi i1922. Deretter leder for IL-O-Van Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966. Var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge. Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss Havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha. (Fergene Moss- Horten) I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.
+
'''Ernø, Gotfred''' (1902-1992) Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst-og Metalstøberi i 1922. Deretter leder for IL-O-Van Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966. Var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge. Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss Havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha. (Fergene Moss- Horten) I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.
  
 
''PE''
 
''PE''

Revisjonen fra 14. feb. 2013 kl. 05:49

Ernø, Gotfred (1902-1992) Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst-og Metalstøberi i 1922. Deretter leder for IL-O-Van Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966. Var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge. Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss Havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha. (Fergene Moss- Horten) I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.

PE

Kilder: Store norske leksikon og Ivar Ernø.