Forskjell mellom versjoner av «Ernø, Gotfred»

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
m
 
Linje 1: Linje 1:
 
[[Fil: MBL_0392_Gotfred_Ernø.png|200px|thumb|right|'''Gotfred Ernø''' ledet bedriften IL-O-VAN i mange år, og var blant stifterne av Moss Industriforening.'' Foto: Privat utlån'']]
 
[[Fil: MBL_0392_Gotfred_Ernø.png|200px|thumb|right|'''Gotfred Ernø''' ledet bedriften IL-O-VAN i mange år, og var blant stifterne av Moss Industriforening.'' Foto: Privat utlån'']]
  
'''Gotfred Ernø''' ( 1902 - 1992 ). Gotfred Ernø var født i Oslo . Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen . Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord . Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst-og Metalstøberi i 1922 .  
+
'''Gotfred Ernø''' (1902-1992). Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst- og Metalstøberi i 1922.  
  
Deretter leder for IL-O-Van Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927 . Ledet bedriften under sterk ekspansjon , særlig etter krigsårene 1940 - 45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt . Var aktiv i flere bransjeforeninger , delvis som leder , og var blant stifterne av Moss Industriforening . Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966 . Ernø var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs - og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge .  
+
Deretter leder for [[IL-O-VAN]] Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av [[Moss Industriforening]]. Han var formann i [[Moss Industriforening]] i årene 1961-1966. Ernø var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.  
  
IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand , og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge .  
+
IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge.  
  
Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss Havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha . ( Fergene Moss - Horten ) I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull .
+
Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss havnestyre og han var representantskapets ordfører i [[Aktieselskabet Alpha|A/S Alpha]] (Fergene Moss-Horten).
  
''PE''
+
I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.
  
'''Kilder:''' Store norske leksikon og Ivar Ernø.
+
 
 +
 
 +
 
 +
'''Kilder:'''  
 +
*Store norske leksikon
 +
*Ivar Ernø
 +
 
 +
 
 +
----
 +
Artikkelen er skrevet av: [[Edfeldt, Per|Per Edfeldt]] ([[PE]])
  
 
[[Kategori: Personer]]
 
[[Kategori: Personer]]

Nåværende revisjon fra 28. mai 2014 kl. 19:45

Gotfred Ernø ledet bedriften IL-O-VAN i mange år, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Foto: Privat utlån

Gotfred Ernø (1902-1992). Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst- og Metalstøberi i 1922.

Deretter leder for IL-O-VAN Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966. Ernø var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.

IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge.

Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha (Fergene Moss-Horten).

I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.Kilder:

  • Store norske leksikon
  • Ivar ErnøArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)