Ernø, Gotfred

Fra Moss byleksikon
Revisjon per 10. feb. 2014 kl. 04:15 av JL (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Gotfred Ernø ledet bedriften IL-O-VAN i mange år, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Foto: Privat utlån

Gotfred Ernø ( 1902 - 1992 ). Gotfred Ernø var født i Oslo . Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen . Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord . Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst-og Metalstøberi i 1922 .

Deretter leder for IL-O-Van Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927 . Ledet bedriften under sterk ekspansjon , særlig etter krigsårene 1940 - 45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt . Var aktiv i flere bransjeforeninger , delvis som leder , og var blant stifterne av Moss Industriforening . Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966 . Ernø var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs - og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge .

IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand , og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge .

Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss Havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha . ( Fergene Moss - Horten ) I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull .

PE

Kilder: Store norske leksikon og Ivar Ernø.