Moss Bibliotek

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss bibliotek ligger i Fossen 22 i Møllebyen, i tidligere Central Pakkhus. Moss Bibliotek ble etablert i 1901, med lokaler i Almueskolebygningen i Fleischers gate (nå revet). Boksamlingen ble basert på det gamle almuebiblioteket, Moss Arbeiderforenings- og Moss Arbeider- og understøttelsesforenings samlinger. Fikk egen ungdomsavdeling i 1908.

I 1927 flyttet biblioteket til eget hus i Chrysties gate 1. («Bibliotekbygningen», nå Moss Kunstgalleri) i 1. etasje og dansesal for Kirkeparken videregående skole i andre etasje.) Biblioteket hadde filial på Krapfoss fra 1966 til 1977. Hovedbiblioteket flyttet til Møllebyen i 2002, og Moss kunstforening overtok lokalene.

Biblioteket låner ut bøker,(både på papir og elektroniske), filmer og musikk, og har egen lokalsamling for litteratur og filmer om Moss. Arrangerer også bokkafe, forfatterbesøk, og sammen med Frivilligsentralen tilbys leksehjelp og høytlesing for eldre som bor på institusjon.

Barneavdelingen har i tillegg til masse bøker et eget utkledningshjørne og lekehus.

Moss bibliotek bringer bøker og andre media hjem til dem som ikke kan komme til biblioteket selv på grunn av sykdom, alder eller handikap. Ca. hver 5. uke vil en eske med bøker bli levert hjemme hos dem som trenger det. De kan få levert vanlige bøker, i tillegg lydbøker og bøker med stor skrift.

I 2017 ble biblioteket tilgjengelig for folk fra kl. 07 om morgenen til 23. om kvelden, selv om de ansatte ikke er til stede utover normal arbeidstid. For å få adgang til lokalene må brukerne registrere seg og skrive under på en egen avtale for å få utdelt nøkkelkort.


Les mer på Moss biblioteks hjemmeside: www.moss.folkebibl.no


Kilder:

  • Moss Kommune
  • Visit Moss: Moss 2014.
  • Moss AvisArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)