Rosenberg, Frantz Munch

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Frantz Munch Rosenberg (1883 - 1956) Norges mest kjente internasjonale jeger gjennom alle tider. Utga i alt tre bøker om jakt og skyting.

I 1916 kom boka «Storvildtjakt i Britisk Øst-Afrika» som omhandler hans jakt i Afrika. Jaktturen varte nesten et år og kostet en formue. I 1926 kom en ny bok: «Storvildtjakt i Norge og Alaska». Begge disse bøkene er blitt samlerobjekter. I 1952 kom boka «Skytterliv» som ble hans siste bok.

Han hadde en unik samling av dyre engelske dobbeltrifler og hagler, og var en internasjonal ekspert i alt angående våpen og skarpskyting. Han skrev en rekke artikler i den amerikanske jaktpressen og ble benyttet som våpenekspert i Forsvaret. Han bodde store deler av livet sitt på Grønli gård på Jeløy. Moren til Frantz Rosenberg kjøpte Grønli gård fra Petersonslekten 1898, og i 1905 ble hovedhuset ombygd i jugendstil. Frantz Rosenberg overtok som eier i 1919 og hadde Grønli til sin død i 1956. Da fortsatte eierskapet til gården i slekten fram til 1982. Som konkurranseskytter deltok Rosenberg i olympiaden i Stockholm i 1912. Han ble nr. 24 i Trap-øvelsen. I 1938 ble han kongepokalvinner i grenen Viltmål. Rosenberg var knivsamler og våpensamler og skrev en stor artikkel om kniver og framstilling av norske kniver i 1934 i Norsk Jæger- og Fiskerforbunds tidsskrift nr. 5. I 1936 fikk han kjøpt det berømte våpenet «Makalausa» på auksjon. Dette 1700-tallsvåpenet hadde lagt ned en mengde bjørner. Etter Rosenbergs død, ga enken våpenet til Skogmuseet på Elverum


Kilder:

  • Datteren til Frants Rosenberg
  • Bokutgivelser
  • Fangene på Grini 1 og 2
  • Norske gårdsbruk, Østfold fylke 1942.Artikkelen er skrevet av : Per Strandbakken