Sørnes, Tor

Fra Moss byleksikon
(Omdirigert fra Tor Sørnes)
Hopp til: navigasjon, søk

Tor Sørnes (1925- 2017) Ingeniør, oppfinner og lokalpolitiker i Moss. Tor Sørnes ble født på Sola i Rogaland som sønn av Rasmus Sørnes. Han kom til Moss som gutt i 1930/31.

Etter utdannelse ved Horten tekniske skole begynte han som produksjonsplanlegger ved Christiania Staal & Jernvarefabrikk i Moss i 1950. Bedriften produserte låser, skøyter og beslag under varemerket Ving. Etter flere fusjoner ble navnet TrioVing.

I 1960 ble han leder for produktutviklingsavdelingen hos Wilh. Rosenvinge A/S, og i 1975 lanserte han hullkortprinsippet til bruk i låser. I 1977 hadde Sørnes det første hullkortlåsesystemet klart under navnet VingCard, og det første hotellet som fikk slike låser, var Park Hotel i Sandefjord. Systemet er nå enerådende på hoteller over hele kloden. Etter dette arbeidet Tor Sørnes med utviklingen av låser med elektronisk kortleser med magnetstripe. Dette arbeidet var klart i 1992/93.

Sørnes var utviklingsdirektør og visepresident i VingCard A/S i de siste årene før han ble pensjonist i 1992. Som lokalpolitiker representerte Tor Sørnes Moss Høyre i Bystyret.

Tor Sørnes fikk Mossianaprisen i 1988.

I 2016 ble Sørnes - som en av svært få - hedret ved å få oppkalt en gate etter seg mens han fortsatt var blant oss. Tor Sørnes vei går fra Varnaveien inn til den nye Vingparken bydel.


Se også:


Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)