Aas, Einar Jan

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Einar Jan Aas med pokalen etter at seriemesterskapet var sikret mot Molde i 1987. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf:

Einar Jan Aas (1955- ) er født og oppvokst på Høyda i Moss. Han tok eksamen ved Kirkeparken vgs. i 1975. Einar Aas er byens og Norges første profesjonelle fotballspiller i Tyskland og England. Men fotballkarrieren begynte i Moss Fotballklubb. Han var med på å spille MFK opp i datidens toppserie – 1. divisjon – høsten 1976, da de vant den avgjørende kampen mot Odd på Melløs. Den gangen besto laget nesten bare av lokale ungdommer fra Moss og omegn, mange hadde vokst opp noen steinkast fra Melløs stadion og spilt sammen siden de var lilleputter.

Einar Aas spilte midtstopper. Han fikk 35 kamper på det norske landslaget og scoret 3 mål.

Høsten 1979 ble han profesjonell spiller i Bayern München, og i 1981 gikk han til Nottingham Forest. Han spilte på det første norske landslaget som slo England, da de seiret 2 - 1 på Ullevål høsten 1981. Et beinbrudd stoppet en videre karriere i England.

Fra 1984 spilte han igjen for Moss Fotballklubb , alltid som lagets kaptein. Han avsluttet fotballkarrieren som norsk seriemester med MFK i 1987. Aas var også trener i MFK en kort periode i 1990. Han fikk Moss kommunes kulturpris i 1979. Etter proffkarrieren har Einar Jan Aas jobbet som bankmann i Moss.


Se NRK-glimt fra cupseieren 1983 og seriemester Moss FK i 1987 på YouTube her: Moss 1987 Seriemester med Nils Arne Eggen


Se også: Einar Aas-prisen


Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE) og Jørgen Ludvigsen (JL)