Andreassen, Jan

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Kunstmaler Jan Andreassen født i 1931

Bysbarn og sønn av kunstmaler Anton Andreassen ble også kunstmaler. Hans far tok ham med seg til sine lærere Jacob Sømme og Rolf Rav og Jan ble etter hvert også elev hos de samme malerne. Som 19-åring debuterte han med en del akvareller på minneutstillingen over Thomas Gainsborough i London, og han fulgte opp med Statens Håndverk og Kunstindustriskole under lærerne Olav Mosebekk, Finn Faaborg og Thorbjørn Lie Jørgensen fra 1952-1955.

For et stipendium fra Moss kommune reiste han til København og i 1956 videre til Hamburg for å studere der under professor Widke. Til slutt ble det en studiereise rundt om i Europa. Han erfarte da at kunst alene var ikke nok til å overleve. Han begynte derfor som dekoratør hos Fredrik H. Johansens herreekvipering i Moss sentrum og markerte seg etter hvert som den ledende dekoratøren i byen.

Jan Andreassen markerte seg som en kulturprofil gjennom mange år og etablerte blant annet fritidsklubben Club Indigo i 1959 med tilhold i restaurant Møllhausen og ble samme år utropt til Æresruss. Fra da av var han kunstner på heltid og bodde for det meste i Gausdal.

Stilte ut i en kollektivutstilling i Moss i 1960 og i Moss Kunstgalleri 5.6.-18.7.2010 sammen med sin far.IE