Andresen, Asbjørn

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk


Kunstmaler Asbjørn Andresen, født 24. oktober 1937 i Moss.

Bysbarn som ble billedhugger og maler, men som dro til Sverige for å lære bort sine kunster, hugde skulpturen Bivrost (Regnbue) som nå står i gågaten i Moss sentrum til glede for hele byens befolkning sommer som vinter med og uten ”regn”. Han har også laget Den blå stein i Bergen, der den ligger på Torgallmenningen som et samlings- og treffpunkt for både bergensere og tilreisende. Siden 2000 (?) har han bodd i Bärfendal i Sverige og virker som lærer i kunstutøvelse på Fjellbacka skole (Gerlesborg) i Bohuslän.

Sin utdannelse har han fra Bjarne Engebrets maleskole i Oslo 1957-1959, Statens Handverks- og Kunstindustriskole i Oslo 1982, Statens Kunstakademi 1983-1985 og École Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris 1985-1986. Han utførte utsmykning ved Austbø skole i Alstahaug, Minnesund bro, Tanum kirkegård og Tinnes videregående skole i Notodden.

Fra tid til annen besøker han sin hjemby, og i 2010 gikk han offentlig ut med meninger om byplanlegging og oppmuntret sterkt til å danne grupper av Mosse-borgere for å bestemme hvordan byen skulle se ut.


Kilder:

  • Asbjørn Andresen
  • Wikipedia
IE og PE