Arbeidernes båtforening

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Arbeidernes Båtforening Moss ble stiftet 19. september 1936. Stiftelsen kom til etter initiativ fra Arbeidernes Idrettsforbund. Det var en økende interesse for motorbåt, utrolig nok var det trangt om båtplassene også for 76 år siden. Lite ante nok de 21 båtinteresserte mosseborgerene som samlet seg til stiftelsesmøte i Folkets hus, at det frø som ble plantet i gamle «Kong Carl» skulle vokse seg til en forening som i dag teller over 250 medlemmer.

Foreningen eier i dag et område på ca. 75 mål på Teibern i Larkollen som ble kjøpt for kr. 75 000 i 1952. Teibern er et vakkert sted som ligger helt ut til Kurefjorden og har i alle år vært benyttet som campingplass for medlemmene. I årenes løp er det bygget et sentralbygg med kjøkken, samlingssal, toaletter, dusjer, vaskerom, servicebygg, vaktbu, samt boenheter for ukesutleie på sommeren. Det meste er bygd på dugnad og hele området er over lang tid kultivert og tatt vare på som en naturperle. I samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd er det lagt godt til rette for fri bruk av uteområder til turgåing og bading.

Foreningen er åpen for medlemmer fra kommunene Moss, Rygge, Våler og Råde. Foreningen har som formål å skape og vedlikeholde gode båtplasser og et godt båtmiljø, sikre friarealer og bruken av disse, bekjempe forurensing av sjø og strender og utbre kunnskap om sjøvett og båtmateriell. Bl.a. har Rygges skoler i over 25 år drevet leirskole med undervisning i sjøvett, natur og miljøspørsmål på Teibern. I 2010 ble det åpnet en ny båthavn med plass til ca. 100 båtplasser, både for medlemmer og ikke medlemmer.


Kilde: Leif Jarle Isberg

Se også båtforeningens hjemmeside: Arbeidernes Båtforening Moss


Artikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT)