Aug. P. Horn AS

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Bedriften Aug. P. Horn på Vårli, Jeløy cirka 1965. Bildekilde: Østfoldmuseene / Østfold fylkes billedarkiv (ØFB) / Foto: Widerøe’s Flyveselskap A/S

Aug. P. Horn AS ble etablert i Moss i 1925 i Værftsgata og produserte arbeidsklær. Men allerede året etter kunne bedriften flytte inn i nybygde lokaler på Vårli, Jeløy.

Hovedproduktet var arbeidsklær. Men også skjorter, fritidsklær og til og med dresser ble sydd på fabrikken. På det meste hadde fabrikken over 300 ansatte. Aug. P. Horn ble solgt til svenske Blåkläder i 1988. Da var produksjonen allerede flyttet ut av lokalene på Vårli. Den tidligere fabrikken ble i 1986/87 bygget om til selveierleiligheter med navnet Søly terrasse. I 1997 flyttet bedriften tilbake til Jeløya, til Sjøgata 25, og i 1999 gikk de inn i Blåkläderkonsernet. I 2001 skiftet bedriften navn fra ‘Horn Yrkesklær’ til ‘Blåkläder’. Etter 15 år på Jeløy flyttet bedriften til Solgaard Skog, hvor de holder til i moderne lokaler. Etableringen av Aug. P Horn var årsaken til at Moss kommune spiste seg inn over Jeløy, slik at Vårli ble en del av Moss. Det var nødvendig for fabrikken å ha trygg tilgang til vann, men på Jeløy var det bare private brønner. Og Moss kommune hadde ikke lov til å "eksportere" vann til Jeløy. Men alt ordnet seg, byen ble utidet og fabrikken fikk mossevann.

Kilder:

  • Karin Behn Skjævestad
  • Moss Avis
  • Nils Johan Ringdal: Moss bys historie 3
  • Paul Norberg: Industrieventyret i Moss

EV