Bache-Mathiesen, Eldbjørg

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Eldbjørg Bache-Mathiesen fikk Mossianaprisen i 1989 for sin store innsats. Nå har hun overlatt ansvaret til sine døtre. Foto: BW (2020)

Eldbjørg Bache-Mathiesen (1948- ) er ballettpedagog. Hun tok eksamen ved Moss Gymnas i 1967 og studerte ved Balletthøyskolen på Den Norske Opera og i London. Allerede i 1968 startet hun sin første danseskole i Sarpsborg, fordi hennes læremester Jytte Klingenberg-Hansen fortsatt drev sin skole i Moss. Seinere ble det skoler i Halden, Fredrikstad og Moss.

Ballettskolen har satt opp store danseforestillinger, først på Tivoli i Storgata, der hun selv danset i forestillingene, senere på Parkteatret. Noen av de mest kjente forestillingene hun har satt opp er Askepott, Nøtteknekkeren, Tornerose og Copelia.

For sin store innsats fikk hun Mossianaprisen allerede i 1989. Har også fått Jorunn Kirkenærs pris for pedagoger og Ildsjelprisen. EB-M sitter i juryen til Mossianaprisen fra 2010. I skrivende stund har hun – etter over 40 år som leder – overlatt hovedansvaret til sine to døtre Marianne og Camilla Bache-Mathiesen. Eldbjørgs ballett- og dansestudio har fått det nye navnet Eldbjørg Akademiet.


Se også: Eldbjørg Akademiet


Kilder:

  • Moss Avis
  • Kulturnett Østfold 2003 ved Morten BrunslidArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)