Basarbygningen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Basarbygningen på Øvre Torv i mars 2014. Fotograf: Bjørn Wisth
Basarbygningen på Øvre Torv ble pusset opp og fikk endret den bratte trappa rett opp til Basartaket til en spiraltrapp-løsning rundt 1970. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Bjørn Wisth

Basarbygningen: Kongens gate 24 i Moss. Bygget i teglstein i 1883 som en gave fra Moss Sparebank til Moss kommune etter bybrannen to år tidligere. Basarbygningen ble bygget etter mønster av Youngstorgets basar i Christiania fra 1878. I første etasje var det seks salgsboder og byens kjøttkontroll, i annen etasje var det åtte utsalgssteder.

Gjennom årene har det vært mange forskjellige virksomheter her, sykkelverksted, slakterbutikk, drosjesentral, offentlig kjøttkontroll, vevstuer for husflidslaget. I 1997 solgte Moss kommune huset til Brødrene Hansen i Oslo, som senere har leiet ut huset til flere restauranter, og videresolgte huset i 2007. Gjennom årene er flere restauranter kommet og gått. Øvre Torg, plassen foran Basarbygningen, er steinlagt i 1882 med brostein fra Hellebergene på Nes Nordre Jeløy.

Midtpartiet med den karakteristiske klokken og gelenderet ble holdt åpen inntil bygningen ble solgt til private i 1997 og ominnredet til serveringssted, og mistet enda mer av sitt opprinnelige utseende.

Les mer på Kulturminnekartet: Basarbygningen fra 1883


Kilder:

  • Fredrik Th. Bolin
  • Moss Avis
  • Heftet "Jeløyprosjektet", Moss historielag 2017.
  • Moss Historielags Kulturminner
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)