Bibliotekbygningen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Den gamle Bibliotekbygningen i Chrysties gate 3. Biblioteket ble flyttet til Møllebyen i 2002.i 1.etasje holder Moss kunstgalleri til, 2.etasje er en del av Kirkeparken vgs., avd. dans. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.
Bibliotekbygningen ved Moss kirke er fra 1927. Moss bibliotek holdt til her fram til 2002 da de flyttet til Møllebyen. Fotograf: Bjørn Wisth, 2014.

Bibliotekbygningen i Chrysties gate 3 ved Moss kirke ble bygd i 1926-27 og innviet 23. februar 1927. Moss folkebibliotek fikk da en flott bygning til sin virksomhet, med ca. 7.000 bind. Arkitekt var Ragnar Dahl. Biblioteket hadde tidligere holdt til i Moss Middelskoles bygning.

Folkebiblioteket fikk nå både utlånsavdeling, barneavdeling og lesesal i første etasje. I andre etasje var det gjennom tidene lokaler for Folkeakademiet, Scala kino, rettssal, møtelokale for Bystyret, lokale for Moss Forsyningsnemnd under andre verdenskrig, sosialkontor, og klasserom for Moss høyere almenskole / Moss Gymnas. De siste årene Moss Bibliotek holdt til i bygningen, ble hele bygningen brukt til bibliotek (1974-2002).

Biblioteket flyttet til Møllebyen i 2002 og Moss kunstforening flyttet inn i første etasje i 2005 etter at deres egen bygning, Moss Kunstgalleri fra 1968, ble revet p.g.a. utbyggingen av Kirkeparken videregående skole. Andre etasje i det gamle biblioteket disponeres av Kirkeparken videregående skole, som dansesal for elevene på studieretning for musikk/dans/drama.

Opprinnelig hadde Bibliotekbygningen to hovedinnganger, en midt på veggen mot kirken og en ved nordveggen. Der var det bygd til en kube med inngangsparti og trapp opp til andre etasje. I 1968 ble dette inngangspartiet bygget om, og på toppen kneiste en trillrund kobberkule med spir. Denne kulen blåste ned på slutten av 1950-tallet og forsvant. En ny kule ble satt opp igjen ved bygningens totalrenovering i 2009.

Bygningen er et fint eksempel på tilpasningsarkitektur, og står på overgangen mellom nyklassisisme og funksjonalisme.


Kilder:

  • Moss Bys Historie, bind 3 (Moss 1994)
  • Arkitekturguide for Moss v/Ragnar Hagen. (Upublisert)Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)