Bjørnåsen (Jeløy)

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Bjørnåsen på Jeløy med god utsikt over Oslofjorden. Foto: Jan Kronberg (2020)

Bjørnåsen, Nordre Jeløy i Moss, 138 meter over havet, er Jeløys nest høyeste ås. Bare Rambergåsen med sine 140 meter er høyere. De to høydene var de første av Jeløy som stakk opp av isen som små skjær på slutten av istiden. Bjørnåsen ligger øst for Nes Camping og Vestre Nes friluftsområde.

For å komme opp på Bjørnåsen kan man starte på parkeringsplass ved Nesbukta i friluftsområdet. Følg veien langs campingplassen til Nesveien og følg denne et lite stykke nordover til en snuplass. Her går det en sti inn i skogen som følges i bratt terreng gjennom skog med blant annet gran, furu, lind, hassel og bjørk. Det går også an å starte fra Skallerød gård. Stien er godt merket og går inn til venstre et par hundre meter nord for gården. Etter et stykke møtes stiene fra Nes og Skallerød. Etter enda et stykke viser et skilt veien ned til Bjørnåsenhula. Derfra går det en bratt sti opp til toppen av åsen.

På toppen ligger Bjørnåssteinen. Sagnet forteller at trollet på Hurum kastet denne steinen over fjorden for å veke trollet på Jeløy. Enda en stein kom susende gjennom lufta. Da ble Bjørnås-trollet sint og kastet steinen tilbake, slik at den landet på Tofte. Der ligger den fortsatt.

Navnet Bjørnåsen kommer antagelig av at her ble den siste bjørnen i Mosseregionen skutt i 1750.

Fra toppen er det flott utsikt over Oslofjorden samt nordre og midtre deler av Jeløy. I nærområdet ser man ned på Nes camping og Vestre Nes friluftsområde. Rett nedenfor utsiktspunktet ligger det en hule. Ved Bjørnelabbane på sørøstsiden av toppen er det en sperremur som indikerer at det har vært en bygdeborg her.Kilder:

  • Moss kommune
  • Leif T. Andressen: Moss bys historie 1
  • Arkeolog Frans-Arne Stylegar
  • Svein Syversn: "Huler og store steiner i Østfold"EV