Brandstrup, Lars

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Lars Brandstrup d.y. utenfor Galleri F 15 på Alby. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: ukjent

Lars Brandstrup (1913 - 1997) var gallerigründer og galleridirektør. Lars Brandstrup ble født i Horten, men flyttet som gutt til Danmark og var i noen år kunstskribent der. Kom i 1950 tilbake til Norge og slo seg ned i Moss. Her begynte han sammen med sin bror Niels, forretningsvirksomhet i en nedlagt fabrikkbygning i Fossen 15, der de etter hvert også solgte kunst.

Det førte til at de i 1966 startet Galleri F 15, som året etter flyttet til Alby. Moss kommune hadde i 1963 kjøpt denne eiendommen, og hovedbygningen sto ledig. Der bygde Lars og Niels Brandstrup, godt hjulpet av sine koner Ellen og Agnete, opp Galleri F 15 til en landskjent institusjon innen kunstformidling, med stor vekt på billedkunst også fra Norden og Øst-Europa. Kjøkkenets «Alby-kringle» ble også viden kjent, og den flotte naturen i omgivelsene gjorde Alby og F 15 til et populært mål for søndagsturer. Til utstillingene kom folk fra nær og fjern, også fra utlandet.

Lars Brandstrup arrangert også konserter, foredrag, seminarer og kulturkonferanser i tilknytning til utstillingene, som ofte var grensesprengende og provoserende. Han startet også bladet F 15 Kontakt og tok initiativ til den nordiske kunstnergruppen Polaris. Da han i 1983 sluttet som direktør ved Galleri F 15, startet han sammen med sin sønn, Kim Brandstrup, Galleri Brandstrup.

Lars Brandstrup engasjerte seg også i andre lokale saker i Moss, som sentrumsutvikling, sykehussak, og dyrebeskyttelse. Lars Brandstrup ble ridder av St. Olavs Orden, den svenske Nordstjärneorden og den danske Dannebrogsorden. Han mottok også Norsk kulturråds ærespris og Moss kommunes kulturpris.

Hans kone Ellen fikk i 1985 Mossianaprisen for å ha gjort Alby og Galleri F 15 til et "folkehjem". Lars Brandstrup døde i 1997 og ble begravet på Moss kommunes bekostning.Kilder:Artikkelen er skrevet av: Fredrik Th. Bolin og Per Edfeldt (PE)