Carlberg gård

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Carlberg gård i Rygge ble etablert som eget gårdsbruk i 1839, da det ble utskilt fra Værne Kloster med en tredjedel av Klosterets jord. Det var Carl Sibbern som fikk Carlberg av sin far Valentin Sibbern. Gården ligger nord for Værne Kloster, inntil et berg, derav navnet Carlberg. Eiendommen er på 1400 mål, hvorav 900 mål er dyrket jord. Ekholtbruket Golfklubb på 70 mål ligger også på eiendommen. Og helt i syd ligger den fredede edelløvskogen Bogslunden.

Da Carlberg ble opprettet, omfattet eiendommen også Raamarken, Rådeskogen, Revlingen, Gubbeskogen, halve Grystad, Bog, Ekholt, og Krogstad. Senere er mye av disse gårdene solgt, både som gårdsbruk og som utbyggingsområde for boliger.

Etter fire generasjoner Sibbern med August Sibbern, Karin (født Sibbern) og Tor Arnt Jensen, og sist Tor Sibbern, ble Carlberg solgt til Marit og Carl Gauterud fra Sørum i 2010. Foruten kornproduksjon arrangerer de julemarked og "smaken av Rygge", festivaler og konserter. Låven er bygget om til selskapslokaler som leies ut.

Kilder:

  • Carlberg gårds hjemmeside
  • Magne Berggren: Rygge - Tiden 1800 -1980

---

EV