Chr. Aug. Thorne AS

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Chr. Aug. Thorne ble etablert i Storgata 30 (Senere Henrich Gerners gate 2) i Moss i 1864 av drammenseren Christian August Thorne. Firmaet laget hermetikk av grønnsaker, kjøtt og fisk. De hadde i sesongen opptil 250 ansatte. Blant annet laget de proviant til Fridtjof Nansens og Roald Amundsens ekspedisjoner. Chr. Aug Thorne vant en rekke premier på verdensutstillinger på slutten av 1880-tallet. Bedriften ble regnet som pioneren innenfor hermetisering i Norge. Grunnen til at fabrikken flyttet fra Drammen til Moss var bedre tilgang til brisling vest for Jeløy. For å få bedre tilgang til brislingfisket kjøpte han gården "Kullebunden" på Nordre Jeløy. Både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen hadde med proviant fra Moss på sine ekspedisjoner til polare strøk.

Da Thorne døde, flyttet arvingene bedriften til Storgaten 32. I 1947 overtok Kolonialgrossistene fabrikken og produksjonen

Bedriften ble slått sammen med AS Moss Preserving i 1932. Etter nedgangstider i hermetikknæringen ble bedriften nedlagt i 1970. Tomten er nå en del av mølleområdet.


Kilde:

  • Moss Bys Historie, bind 3 (Moss 1994)
  • Østfolds Historie 4
  • Karin Behn Skjævestad: Glimt fra Henrich Gerners gateArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)