Dragonfjellet

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Dragonfjellet ligger på Ramberg på Jeløy i Moss. Fjellet har en meget bratt avslutning mot Oslofjorden. Historien forteller at en mørk og tåkefylt natt kom en dragon ridende på hovedveien over Ramberg for å slutte seg til styrkene som var forlagt på Dragonsletta ved Nes. Ukjent som han var, så tok han feil av veien. Han forsto at han var kommet for langt øst ved Øvre Ramberg og red derfor mot vest. Der stupte han utfor den bratte hammeren sør for Rambergnebba og slo seg i hjel. Etter denne historien fikk fjellet navnet Dragonfjellet.

Under enevoldskongen Fredrik 3. ble det i 1663 innført en ordning med dragoner i det norske forsvaret. Dette var ridende militæravdelinger. Dragonene hadde en treningsplass på Nes, nå kalt Dragonsletta. veien gikk fra Moss over Ramberg og Fuglevik fram til Nes. Det spesielle med dragonene var at de forflyttet seg til hest, men steg av hesten og kjempet til fots. For å få nok dragoner, måtte gårdene måtte stille mann og hest til forsvarets disposisjon, litt avhengig av hvor store gårdene var. Ordningen ble ganske populær fordi dragonen fikk betalt. Det var ofte den eldste sønnen på gården som fikk oppdraget som dragon.

I Moss hadde dragonene treningsplass på Nes på Jeløy, kalt Dragonsletta. Dragonene holdt til i forlegninger på sletta. Kapteinen holdt til i det hvite huset bak sletta.


Kilder:

  • Turkart over Moss kommune 1991.
  • Svein BromanderArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE) og Elisabeth Vogt EV

Denne siden er sist redigert av EV (diskusjon) 20. jan. 2016 kl. 08:54 (CST)