Dyre gård

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Dyre gård hovedhuset. (2020) Foto JK
Dyre gård gartneriet. (2020) Foto JK
Dyre gård gartneriet. (2020) Foto JK

Dyre gård, Dyreveien 151 ligger i Rygge i Moss. Her dyrkes i dag kun økologiske epler.

Tidligere var dette Andersons Handelsgartneri, grunnlagt i 1881. De produserte blomster og hadde blomsterbutikk i Moss. Senere ble det produsert grønnsaker på Dyre gård.

Hans Olav Bjerketvedt kjøpte gården i 2004 og satset stort på epleproduksjon, eplepresseri og viderebehandling av eplene. I 2011 startet utplanting av eplesortene Rød Aroma og Discovery. Dyre Gård har i 2015 ca. 22.000 epletrær. Før utplantingen ble jorden tilsådd med eng og rikelig kløver som i flere år ble brukt som grønngjødsling for å skape nytt liv og biologisk mangfold i jorda. På kort tid er Dyre blitt den største eplegården i landet. I Det Norske Måltid fikk Dyre gård pris for sin økologiske Rød Aroma Eplemost. I 2020 er det 35 000 epletrær på gården. Den er blitt landets største eplegård, og drives økologisk.

Dyre gård har hele tiden hatt et godt samarbeid og støtte fra innovasjon Norge, Gartnerhallen og Bama. DEt samarbeidet har vært avgjørende for oss forteller Bjerketvedt.

En rekke fornminner i området forteller om at jorda har vært brukt lenge. Det er funnet kokegroper, hull etter husstolper, steinringer, bronsealderrøyser og jernaldergraver. Gården er nevnt skriftlig første gang i 1329.

Kilder:

  • Dyre Gårds hjemmeside
  • Ingeborg Flood: Rygges historie Gårder og slekter
  • Ryggiof IX

EV og IT