Elisabeth von Hübschs gate

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Elisabeth von Hübschs gate ligger i bydel Verket og fikk sitt navn i juni 2018.

Elisabeth von Hübsch (ca. 1690 - 1761) var gift med Moss Jernverks eier, den danske adelsmannen og kammerherren Jacob Timmerman von Hübsch (ca. 1680 - 1724) og overtok driften av jernverket ved sin manns død i 1724. Da hun ble enke, kom hun flyttende fra København til Moss Jernverk med sine 7 barn for å lede distriktets største bedrift, i nært samarbeid med verksmesteren/ forvalteren.

Det var ikke uvanlig at velstående enker hadde tøylene i storbedrifter. Det er svært sannsynlig at det var Elisabeth von Hübsch som fikk satt i gang den ovnsproduksjonen som har bidratt til litt av bedriftens berømmelse. Motivene på ovnene viser tilknytning til det mondene liv hun som adelskvinne kjente fra København, og ovnene ble populære i velstående kretser over hele Skandinavia.

Fra begynnelsen av 1730-årene gikk det tyngre på Jernverket, og "kammerherrinnen" begynte å belåne bedriften. Hun ble etter sigende mer opptatt av religion enn av økonomi utover i 1730-årene. Hennes onkel - og medeier - Heinrich Ochsen i København, var misfornøyd med manglende overskudd og startet en prosess mot sin egen niese, den varte helt til 1743.

Da var Elisabeth von Hübsch økonomisk fallitt og flyttet fra Jernverket til relativt enkle kår i en leilighet i Moss. Flere av hennes barn ble gift inn i ledende kretser i byen, derfor ble københavnerinnen Elisabeth von Hübsch boende i Moss til hun døde i 1761. Da var jernverket for lengst overtatt av nye eiere, Ancher & Wærn.Skrevet av Jørgen Ludvigsen (JL)

Kilder:

Moss Avis, 22.06 2018. Moss bys historie, bind 2 (N.J.Ringdal, 1989)