Ernø, Gotfred

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Gotfred Ernø ledet bedriften IL-O-VAN i mange år, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Foto: Privat utlån

Gotfred Ernø (1902-1992). Gotfred Ernø var født i Oslo. Foreldrene var Ernst Poleszynski og Dagmar Andersen. Utdannet ved handelsskolens høyere avdeling i Sandefjord. Etter flere utenlandsopphold ansatt ved Kristiania Kunst- og Metalstøberi i 1922.

Deretter leder for IL-O-VAN Aluminiumsvarefabrik i Moss 1927. Ledet bedriften under sterk ekspansjon, særlig etter krigsårene 1940-45, fram til 1968 med produksjon av aluminium kjøkkentøy og halvfabrikata i aluminium og andre metaller og bakelitt. Var aktiv i flere bransjeforeninger, delvis som leder, og var blant stifterne av Moss Industriforening. Han var formann i Moss Industriforening i årene 1961-1966. Ernø var drivkraften i Stål- og metallvarefabrikantenes merkantile landsforening og forhandlet fram salgs- og produksjonssamarbeid mellom aluminiumkjøkkentøyfabrikantene i Norge.

IL-O-Van ble fusjonert med Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand, og fabrikken i Moss ble utvidet til å forestå all produksjon og salg av kjøkkentøy i aluminium og rustfritt stål i Norge.

Gotfred Ernø var i mange år industriens representant i Moss havnestyre og han var representantskapets ordfører i A/S Alpha (Fergene Moss-Horten).

I 1978 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull.Kilder:

  • Store norske leksikon
  • Ivar ErnøArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)