Fredskjær Vestre

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Fredskjær Vestres hovedprodukt er kaldpresset rapsolje. Rapsen dyrkes, presses og tappes på gården. Den klarnes med sedimentering og hvilepuls og ikke som i industrien som filtrerer oljen. I den grad det er mulig, dyrkes høstraps, da den blomstrer tidlig før rapsglansbillen kommer, slik at en helst unngår å sprøyte mot insekter. Rapsoljen markedsføres på glassflasker med egen etikett, laget av kunstneren Barbora Kysilkova som forøvrig også har laget gårdens logo. Theatercaféen er en av mange kunder på grunn av den spesielle kvaliteten.

Gården har bier, og biene bidrar til pollineringen av rapsen. Honningen er i dobbel forstand et biprodukt, og den leveres i glass med egen etikett, også laget av Barbora Kysilkova.

Fredskjær Vestre produserer også små serier med utvalgte grønnsaker (chatenay gulrøtter, regnbuegulrøtter, rødbeter, gule beter, choggia-beter, hvite beter, sukkerbeter og jordskokk) som leveres direkte til restauranter lokalt og i Oslo.

Hønene er også litt utenom de mest kjente sortene. Maran er en svart høne som legger mørkebrune egg. Aracuana har små turkisgrønne egg, og Brama, en av de største hønserasene, legger lys-beige egg.

Sauene, er (som alle sauer) ålreite dyr. De som bor på Fredskjær Vestre er gamalnorsk spælsau, som gir ull og kjøtt av en spesiell kvalitet.

Kattepensjonatet som har fått navnet Rygge Kattepensjonat, ble åpnet i mai 2022.

Gården eies av Svein Stene og Marit Hilsen, den har vært deres siden 2015. Men Fredskjær ble ryddet allerede i Folkevandringstiden.SS, MH, IE, AS