Gross, Kurt

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Kurt Carl Friedrich Leo Gross (1885 - 1975) var tysk ingeniør, musiker, kunstmaler, oppfinner og dr. philos. Født i Strassfurt bei Magdeburg og kom til Norge i 1908 som fiolinist. I årene 1913-1925 bodde han med kone og to barn på Bevøya, der han bl.a. hadde en radiosender. Det førte til at han ble omtalt som tysk spion. Deretter bodde han noen år i Son og arbeidet med utvikling av flymaskiner.

Giftet seg på ny med Ingrid Nyquist i Moss, datter av lege Hartvig Nyquist, og flyttet inn i hennes barndomshjem Nyquistgården i Fleischers gate. Som ekspert på flymotorer tiltrakk Kurt Gross seg faglig oppmerksomhet, bl.a. kom den kjente flyger Bernt Balchen til Moss i midten av 1930-årene for å rådføre seg med Gross. Kurt Gross ble skilt fra Ingrid Nyquist i 1937, men giftet seg senere to ganger til.

Kurt Gross var storgermansk av sinn, og selv om han ikke var noen ubetinget beundrer av Adolf Hitler, opptrådte han som aktivist for tyske interesser på en måte som virket provoserende på folk. Han hadde som ingeniør oppfunnet en del til tyske flymotorer, og da tyske Junkere strøk over Moss etter invasjonen 9. april 1940, skal han ha pekt på dem og sagt at «der kommer flyene med mine motorventiler». Gross engasjerte seg i krigsårene på flere måter – og mest selvbestaltet – som representant for okkupasjonsmakten og ble av folk flest i Moss oppfattet som skummel og farlig.

Ved sin opptreden irriterte han imidlertid også «sine egne». De tyske myndighetene i Norge klarte ikke å styre ham og tok ham i forvaring. Etter frigjøringen i 1945 ble han dømt til 10 års fengsel for spionasje og annen unasjonal virksomhet. I 1951 slapp han ut og bosatte seg i Hallingdal. Han døde i Oslo.

Kurt Gross var en flott kar å se på og uomtvistelig litt av en kvinnebedårer. Han var en virtuos fiolinist og pianist og en beleven selskapsmann. I Moss ble han sett på som en mystisk person. Nyquistgården ble under og etter krigen ofte kalt for «Grossgården».Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE) og Fredrik Th. Bolin