Guldholmen fyr

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Gullholmen fyrlykt på vestsiden av Jeløya. Foto: JK
Gullholmen. Flyfoto fra 2006. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Guldholmen fyrlykt med tåkesignal ble etablert vest for Jeløy i Moss i september 1894, bemannet med fyrvokter med husstand, og rett før 1940 også en fyrbetjent. Da ble en ny familiebolig oppført øst for den gamle fyrbygningen.

I 1930 ble fyret elektrifisert med strøm fra det kommunale nettet. I 1984 ble Guldholmen fyrstasjon automatisert og fyret erstattet med en fyrlykt. Samtidig ble fyrstasjonen avfolket og bygningene ble stående tomme. Guldholmen fyr var ett av de første i landet som ble avfolket. En stor radar for Horten trafikksentral ble satt opp i 1999. Fortsatt gir radaren på Gullholmen viktig informasjon om båttrafikken på fjorden - fra Færder til Steilene på Nesodden.

Fyret med bygninger ble fra 1989 overtatt av Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr, som er underlagt Direktoratet for naturforvaltning. Da ble Gullholmen brukt som leirskole og leies ut til private om sommeren. I 2015 overtok Moss kommune fyret, mens Oslofjordens Friluftsråd har ansvaret for utleie. Det første året ble brukt til å pusse opp bygningene. Nå er Gullholmen blitt kystledshytte. Utleiehusene er delt i flere enheter, slik at flere grupper/familier kan bo der samtidig, eller større grupper kan leie alle husene.

Holmen er Østfolds vestligste punkt.

Se også: Gullholmen Fr


Kilder:

  • DNTs Jeløykart

EV