Heilmann, Alfred K.

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Alfred Konrad Rossing Heilmann - malt av Bjarne Engebret. Alfred Heilmann var bryggeriets eier og leder fra 1910 til 1950. Bildekilde: faksimile fra Rolf Kr. Nilsen: "Vårt eget brygg. Moss Bryggeri 150 år", 1988.

Alfred Konrad Rossing Heilmann (1877-1950) Bryggerieier i Moss. Alfred K. Heilmann var født i Trondheim, og etter skolegang der, begynte han i bryggerilære i hjembyen. Deretter dro han til Tyskland og tok etter hvert en diplomeksamen ved bryggeriakademiet i Worms.

I 1911 ble Heilmann disponent ved Moss Aktiebryggeri, og i 1918 kjøpte han bryggeriet og omdannet det til et personlig selskap under navnet Moss Bryggeri. Hovedkontoret ble i den vakre Gernergården der etterkommerne fortsatt bor. Ved siden av ølbrygging begynte han å produsere Moss rene Maltekstrakt som slo veldig godt an. Han overtok også den tradisjonsrike Gerners Gjær og Spritfabrik.

Ved siden av sitt virke i Moss Bryggeri og i styret for Den Norske Bryggeriforening var Heilmann også sterkt kulturellt interessert og støttet kulturlivet i Moss. Han bidro økonomisk til at byen i 1927 kunne ta i bruk en imponerende biblioteksbygning ved siden av kirken. Han gav også penger til reisingen av musikkpaviljongen i Kirkeparken i 1920. Han interesserte seg for bevaring, og "Gernergården" ble fredet i 1928.

I årene 1920-1925 satt han i Bystyret for partiet Frisinnede Venstre.


Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)