Helly-Hansen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Helly-Hansen-tårnet var lenge et kjent landemerket for Helly Hansen-bedriften. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Bjørn Wisth

Helly Hansen ASA er et internasjonalt tekstilindustriselskap med hovedkontor i Oslo. Selskapet ble grunnlagt i Moss i 1877 av sjømannen Helly J. Hansen under navnet Helly J Hansens Oljeklædefabrik. Han leide lokaler på Skarmyra, hvor bedriften fra 1879 bygget sine egne lokaler, med stadige utvidelser etter hvert som produksjonen økte. I 1886 kjøpte Helly Hansen Kristiania Korkfabrikk og etablerte den i Høienhaldgata 7, og 12 år senere Moss Regnklæde- og Presenningsfabrik.

I 1907 ble det etablert eget kontor i Trondheim og året etter i Bergen. Fra 1949 måtte oljeregntøyet vike for regntøy i plastmaterialer. 1950- og 60-årene vokste bedriften på alle områder. Helly-Hansen begynte å produsere plastryer og gassmasker, og senere polvotter, mens crownkorkfabrikken og flere andre avdelinger ble nedlagt. 1967 gikk Helly-Hansen inn som 50 prosent deleier i Norsk Fiberpels AS og opprettet en avdeli g på Rjukan. Her ble det produsert polvotter og polsokker. Salgskontorer og produksjon ble etablert flere steder i Europa, og fra 1980 også i USA. I 1975 startet produksjonen av redningsdrakter. På 1980-tallet ble en rekke produksjonsavdelinger rundt om i Norge nedlagt. I 1988 ble hele fabrikkområdet på Skarmyra solgt og bedriften flyttet til Solgaard Skog. Konfeksjonsavdelingen i Moss ble nedlagt i 1990, og samme år begynte rivingen av de gamle industrilokalene.

Frem til 1970 var Helly-Hansen en ren familiebedrift, så ble det et børsnotert selskap, som førte til en turbulent tid med mange eierskifter. Selskapet er i dag i utenlandsk eie. Nå produserer Helly-Hansen tekstiler og spesialutstyr for sport, fritid og arbeid på havet og i fjellet.

Selskapets hovedkontor ble i 2011 flyttet fra Solgaard Skog i Moss til Vika i Oslo. Samtidig ble produksjonen av utstyr for personbeskyttelse skilt ut til det nystartede firmaet Hansen Protection.

Merket er blitt populært innen områder som industri, overlevelse og redning, samt high-performance sport. På forbrukersiden er Helly Hansen sterke både innen seiling og snø-idrett, hvor de også produserer fritidsklær og sko for generelt aktivt bruk.


Kilder:

  • Irene Torstenson: 49 år i sol og regn

EV