Idrettens Hus

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Idrettens Hus slik den så ut cirka 1952. Bygningen ble påbegynt i 1940 og tatt i bruk i desember 1943. Postkortmotiv: Normann

Idrettens Hus, Dronningens gt. 20 i Moss. Bygningen ble oppført i de første krigsårene og ble tatt bruk 18. desember 1943. Kristoffer Lange var arkitekt og tilpasset nybygget med tegl og granitt til "Middelskolen", som ligger ved siden av i Dronningens gate 22. Bygningen fikk også bruksmessig betydning for skolen som fikk gymnastikksal og skolelokaler her.

Idrettens Hus er på fire etasjer mot Dronningens gate. Det er sløydrom mot skolegården, og trapp opp til gymnastikksalen. I 1. etasje er det dusj rom for sløydlærer, materialrom samt fyrrom. 2. og 3. etasje er gymnastikksal, denne kunne opprinnelig deles i to med en heisbar vegg. I 3. etasje er det stort galleri for publikum, møterom, kontor og garderobe. I 4. etasje er det rom for undervisning i fysikk og kjemi, et auditorium, og et øvelsesrom for hvert av disse fagene, forberedelsesrom for lærer samt lærerværelse. Det er også to klasserom og lærerrom i forbindelse med dem, samt tegnesal og materialrom for den.

I maidagene i 1945 ble Idrettens Hus brukt til arrest og forhørslokale av landssvikere og N.S. medlemmer.

I 2007 ble hele bygningen totalrenovert og er en del av Kirkeparken vgs. Gymnastikksalen er bevart i original form, bortsett fra den store skilleveggen i tre som kunne heves og senkes. Den ble fjernet i 2007 for å få sammenhengende skolearealer i 3. og 4. etasje .


Kilder:

  • Hus i Moss av Ragnar Hagen

Les mer på Kulturminnekartet: Idrettens Hus


Artikkelen er skrevet av: Egil Lund (EL)

Denne siden er sist redigert av JL 28. jan 2014 kl. 20:21 (UTC)