Jacobsen, Carl Ludvig

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Carl Ludvig Jacobsen. Gammel tegning, ukjent opphavsmann.
Skulptur av Christian IV på Stortorvet utført av Carl Ludvig Jacobsen. Foto: Anne-Sophie Ofrim/Wikimedia Commons


Carl Ludvig Jacobsen (1835-1923) var en av Norges ledende billedhuggere på 1800-tallet. Han ble født i Moss 24. januar 1835 som sønn av snekker Hans Jørgen Jacobsen og hustru Inger Henrikke og vokste opp på Radet, dvs. i Klostergata 13. Han viste tidlig et uvanlig talent for treskjæring.

I 1853 forlot han Moss og dro til Odense, der han begynte i snekkerlære hos snekkermester Christian Barth, som også drev en speilfabrikk. Der lagde de rammer med utsøkte ornamenter.Jacobsen fikk mye ros for sine utkast, formet i leire.

I 1858 fikk Jacobsen støtte fra venner i Odense og startet sin utdannelse fra Akademiet i København, fram til 1865. Han hadde senere en lengre studietur til Italia. De fleste av hans verker, for det meste i gips, ble i 1921 kjøpt av Kristiania kommune og befinner seg i dag på Oslo Bymuseum i Frognerparken.

Hans mest kjente verk er statuen av Christian Kvart på Stortorget foran Oslo Domkirke. Statuen ble avduket 27. september 1880 med kong Oscar II til stede. Ved Domkirkens sørside står to av hans andre verk, gravbysten over Ludvig Mathias Lindeman og byste på sokkel over Wilhelm Andreas Wexels.

Hans byste av Johan Herman Wessel står på Wessels Plass sør for Stortinget, og bysten av Jørgen Moe står på Vestre Aker kirkegård. I Nasjonalgalleriet står hans bronsegruppe «Bestefar kan», og på Slottet står «Ruth» i marmor.


Kilde:

  • Wikipedias artikkel Carl Ludvig Jacobsen
  • Jan-Egil Woll: "Et bidrag til en lokal kulturhistorie. Om billedhuggeren Carl Ludvig Jacobsen, Verdensborger i København, landskjent i Kristiania, ukjent i Moss"
  • Ministerialbok for Moss 1829-44.Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)