Jelø Glasverk

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Jelø Glassverk ble etablert i 1898, samme år som Moss Glasværk, i nåværende Værftsgata 10. Men dette glassverket fikk et kort og turbulent liv.

Som de fleste nystartete verk i Norge på den tiden, importerte også de svenske fagfolk.

Glassverket produserte husgeråd - som husholdningsglass, mugger, karafler, lampeglass og drikkeglass. Ville man ha monogram på glassproduktene, kunne det bestilles. Bedriften ble ikke lønnsom, og allerede sommeren 1900 noteres det at Jelø Glassverk er opphørt.

Bare et halvt år senere startet verket opp igjen, nå under navnet AS Jelø nye Glassverk. Ny pipe og ny smelteovn ble bygget, og man planla å utvide produksjonen med flasker, medisinglass og speilglass.

Forsøket gikk ikke bedre denne gangen, og etter bare ett års drift gikk selskapet konkurs og ble nedlagt. Mange av de ansatte på Jelø Glassverk fikk arbeid på Moss Glasværk. Eiendommen var senere innom flere hender før den ble kjøpt av AS Christiania Staal og Jernvarefabrikk. De anla en låsfabrikk der.

I 1914 kjøpte Rosenvinge Værftsgt 10. Nye bygninger måtte til for å få et mer velegnet lokale for ”Låsen” som jernvarefabrikken kom til å hete på folkemunne i Moss.

Kilde:

  • Moss Historielags Kulturminner

EV