Kongshavn

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Kongshavn på flyfoto i vakkert høstvær i 2003. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Kongshavn på Nordre Jeløy i Moss kan ha vært "Kongens havn" i vikingtida, dvs. et ypperlig sted å ligge med vikingskipene i dårlig vær eller for å gjemme seg for fiender ute i fjorden. I 1723 sto Kongshavn oppført som husmannsplass under Nes. Men i følge gammel tradisjon var det en selvstendig gård på 1500-tallet, og et besøk av Kong Kristian II i 1531 kan også ha gitt gården navn.

Kongshavn har vært feriehjem for cellulosearbeiderne fra 1951. Stedet var en gave fra konsul Peterson til Moss Cellulose- og papirarbeiderforening. Hovedbygningen og hyttene ble bygget på dugnad av fagforeningens medlemmer og ble mye brukt om sommeren.

Men etter Petersonkonkursen i 2012, ble det klart at stedet måtte selges. Eiendommen består av et 55 mål stort område med 280 meter strandlinje, et forsamlingshus, og 11 sommerhus. Stedet ble solgt til private, 4 familier fra Oslo, i mai 2014.

På grunn av den sumpaktige bunnen i sjøen valgte eierne å legge ut skjellsand på stranden, men glemte å søke kommunen. Det endte med en kraftig bot og eierne måtte fjerne sanden.

Kilder:

  • Willy Josefsen,
  • Eva Ramm og Trygve Alfarnæs: "Jeløyvandringer" (1980)
  • Lennart Fløseth og John Gundersen: Minner fra arbeiderstrøk
  • Moss Avis

EV
Denne siden er sist redigert av EV 13. mai 2012 kl. 16:19 (UTC)