Koronapandemien

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Koronapandemien i Moss slo til i Moss i februar 2020. I løpet av det første året ble 1327 mossinger smittet, 13 er døde av smitten. Til å begynne med ble sykehjemmene i byen hardt rammet, og flere eldre døde av sykdommen. Senere har smitten særlig spredt seg i skoler og barnehager.

For å få bukt med smitten ble de fleste aktiviteter nedstengt i flere omganger: Skoler ble helt eller delvis erstattet med hjemmeundervisning over internett, barnehager ble stengt eller barna ble inndelt i små enheter, fritidsklubber og andre fritidsaktiviteter ble nedstengt i perioder, alle forretninger unntatt dagligvarehandler, apoteker og vinmonopol var stengt i perioder, det samme gjelder private og offentlige møter som i stedet ble strømmet over nettet, og det har vært begrenset hvor mange som kunne møtes i private hjem. Flere bedrifter gikk dårligere på grunn av mindre omsetting og måtte permittere ansatte. For å bøte på dette har Regjeringen gitt tilskudd til ekstra utsatte bedrifter.

Fra januar 2021 begynte en forsiktig vaksinering, først av de eldste innbyggerne, så ble helsearbeiderne prioritet. Men begrenset tilgang av vaksine gjorde at vaksineringen til å begynne med gikk saktere enn ønsket. Dette bedret seg utover våren og sommeren 2021. Deretter de vanlige mossinger - prioritert etter alder. Den tidligere flyplassterminalen i Rygge ble omgjort til vaksinesenter frem til 1. oktober 2021 og gjenåpnet i desember da smitten blusset veldig opp igjen. Etter det ble vaksinesenteret flyttet til tidligere Solli skole og drop-in vaksinasjoner innført ved kjøpesentrene og apoteker. Smitten ble redusert og i juni 2021 kunne Moss oppheve de lokal koronatiltakene. En tredje vaksinedose ble gitt til befolkning høsten 2021, en fjerde året etter, og penjonister og spesielt utsatte ble tilbudt en femte vaksine.

Smitten var vesentlig mindre om sommeren, men tok seg opp igjen etter at det ble lov å reise til utlandet. Skolene åpnet etter sommerferien. Men færre som ble smittet ble alvorlig syke. 1. oktober 2021 var 70 prosent av befolkningen over 18 år fullvaksinert, 80 prosent hadde fått minst en dose. Noen få som var fullvaksinert ble likevel smittet.

Over 120 frivillige bidro til å vaksinere de fleste av byens befolkning.

Vinteren 2022 økte smitten igjen, på det meste med over 300 nye smittede i døgnet. Pr 25.2.2022 har minst 16.071 mossinger vært smittet av Covid 19. Kommuneoverlegen mener at det reelle tallet var en god del høyere. Men selv om smitten fortsatte, viste den nyeste varianten av sykdommen å være mye mildere enn tidligere. I februar 2022 opphevet staten alle restriksjoner, som påbud av ansiktsmasker, minst en meters avstand mellom mennesker og serveringsforbud mot alkohol. Smitten økte etter at restriksjonene ble opphevet, men sykdommen ble vesentlig mildere hos de aller fleste.


Kilde:

  • Moss Avis

....

EV