Kubberød

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Kubberød ligger på søndre Jeløy. (2020) Foto JK.
Kubberød på Søndre Jeløy. (2017) Foto JK

Kubberød gård i Moss ligger på Søndre Jeløy. Gården ble ryddet på 1300-tallet, opprinnelig som en del av Alby gård. I 1620 forærte Anders Blome i Onsøy Kubberød gård til Kirken. Senere har Kubberød gjennom tidene vært knyttet til Reier gård. Hovedbygningen ble bygget i 1750. Kubberød var den første gården på Søndre Jeløy som ble et mønsterbruk etter danske og engelske forbilder, senere fulgte nabogårdene etter. Et større hageanlegg med 200 frukttrær og alleen ble anlagt. Men det ble også espalierer med aprikoser og ferskener. Allerede på tidlig 1700-tall ble Kubberød omtalt som en praktfull lystgård med sin vakre renessansehage. Arealer var inndelt i kvadratiske kvarterer, symmetrisk på begge sider av en midtgang. Eieren på Kubberød startet midt på 1800-tallet moten med store alleer inn til de store gårdene på Jeløy. Med stadig skiftende eiere forfalt hagen i begynnelsen av 1900-tallet. I 1910 ble gården åpnet som utfartssted.

Da konsul Christen Sandberg (1861 - 1918) leide gården, var den et møtested for datidens kunstnere, blant andre Edvard Munch, Theodor Kittelsen, Christian Krohg, Ludvig Karsten, samt forfattere som Nils Kjær, Gunnar Heiberg og Herman Wildenvey. Etter noen år med forfall ble gården rehabilitert av nye eiere.

Gården ble i 2006 kjøpt av Peder B. Backe (1959 - 2010). Gården har 280 dekar med jord, hvor det dyrkes grønnsaker på en del og er beitemark for hester på resten. En stor stallbygning ble oppført i 2007. Etter P. B. Backes død i 2010 overtok Kristin Brande Backe eieransvaret, mens deres datter Thea Kristine Backe ble daglig leder av sprang- og ridesenteret der.

Kubberød gård består i dag av 351 mål og inngår i Søndre Jeløy landskapsvernområde.


På gården er det også etablert en egen poloklubb, Norwegian Polo Club.Kilder:

  • Edmund Schilvold: "For alltid Jeløy"
  • Landbrukssjef Egil Holmsen.
  • Jon Gundersen: "Kubberød og Bergersborg på Jeløy" (2013)
  • Karin Behn Skjævestad
  • Moss Avis

EV

Denne siden er sist redigert av EV 21. mar 2011 kl. 15:47 (UTC)