Kureåa
Kureåa renner fra Raet, i rør under E6 og Ryggeveien, forbi Rygge kirke der bekken kommer ut i friluft, til den renner ut i Kurefjorden. Den er ikke noen naturlig utløpsbekk fra Vansjø, men grunneierne har bygget en pumpestasjon ved Vansjø som pumper vann over i bekken. Dermed kan alle med strandlinje til bekken bruke vann derfra til å vanne jordene uten at bekken går tørr. Vinterstid stanses pumpeanlegget. Kureåa er registrert som et viktig bekkedrag og en viktig gytebekk for blant annet ørret. Høsten 2024 ble det oppdaget en sprekk i Vold pumpestasjon som førte til at avløpsvann slapp ut i en sidebekk til Kureåa og det ble funnet død fisk i denne. Statsforvalteren har varslet om at den økologiske tilstanden er svært dårlig på grunn av tilstanden for bunndyr. Det er registrert veldig høye verdier av nitrogenforbindelser. Avrenningen fra jordbruket er vurdert som den største årsaken til det.
Kureåa har sjøørret, men en demning 1,2 km ovenfor utløpet i Kurefjorden har vært et hinder for videre oppvandring. Moss- og omegn jeger og fiskerforening har i samarbeid med fylkesmannen og grunneiere bygget en fisketrapp ved Søndre Gulland. Det er også laget trappetrinn i demningen ved Kirkegrenda og anlagt åtte gyteplasser for sjøørret oppstrøms Kirkegrenda og nedstrøms Kurefjordveien. Dette var ferdig i 2018. I 2019 ble det lagt ut store steiner nedstrøms Bygdetunveien for å skape et bedre oppvekstområde for små sjøørret. Antall hekkende fugl i forhold til arealet er blant de tetteste i landet.
Bekken, som tidligere tider var en lang og bred elv, ble under bronsealderen benyttet som ferdselsåre mellom Vansjø og sjøen, og kirken var tilgjengelig med båt. I dag er Kureåa som en bekk, men er stor nok til at ørreten trekker opp for å gyte. Kureåa er belastet med kloakkutslipp som kan ødelegge fremtiden som ørretbekk om utslippene av kloakk til bekken får fortsette.
Kilder:
- Fiskeforvalter Leif Roger Karlsen hos fylkesmannen.
- Boka Arvegull - Rygge kirke
- Moss Avis
---