Løypegjengen i Moss Skiklubb

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Løypegjengen i Moss Skiklubb kom i gang for alvor etter 2. verdenskrig. Dette var og er en gruppe skiklubbmedlemmer som er villige til å arbeide med å holde løypene i Mossemarka i orden. Det er ingen tradisjon for at kommunen rydder skiløyper i Moss. Dette har i alle år vært Løypegjengens oppgave til glede for alle tur- og skientusiaster i Mossedistriktet.

Den første Løypegjengen etter krigen besto i stor grad av tidligere MILORG-medlemmer. I senere år heter Løypegjengen offisielt Fjernløypekomiteen i Moss Skiklubb. Før krigen gikk skiløypene fra Moss stort sett opp til Skihytta (fra 1936). Områdene nord og øst for Skihytta var lite kjent for befolkningen. Den første lederen og det store navnet i Løypegjengen, Knut Lindman (leder i nærmere 40 år) ønsket å utvide folks viten om skogene rundt Moss. Folk måtte lære og oppdras. Her ble det skapt et turbegrep som het Søndagens løype. Folk ble kjørt med busser ut i marka og gikk så tilbake til Skihytta. Det var Løypegjengen som la opp turene og gikk opp løypene. Turene foregikk i årene 1956-1969. Dette var før bil ble et fellesgode for folk.

Løypekart var viktige for å få folk ut i marka, og Skiklubben med Løypegjengen som hovedgruppe har gitt ut tre egne turkart pluss ett fra 2010 i fellesskap med andre. Løypegjengen har også stått bak skiltingen av løypene i marka. Alt arbeid med oppsetting av stolper og skilter har Løypegjengen utført. Et viktig punkt for Løypegjengen har vært å ha et nært samarbeid med grunneierne. Ledere for Løypegjengen har vært Knut Lindman, Per Edfeldt og Bjørn Norstedt.


Se også: Moss SkiklubbArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)