Lauritzen, Lars Kristian

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Lars Kristian Lauritzen ble i 2013 tildelt Krigskorset med sverd, Norges fremste utmerkelse.

Lars Kristian Lauritzen (1971-) er norsk offiser (løytnant) i Forsvarets Spesialkommando. I 2013 ble han tildelt Krigskorset med sverd, Norges fremste utmerkelse. Kun 6 nordmenn har fått den etter 2. verdenskrig.

Lauritzen vokste opp i Moss, gikk ut fra Malakoff videregående skole. i 1990 og gjennomførte førstegangstjenesten som fallskjermjeger i 1991. Han tjenestegjorde deretter i Libanon og Bosnia-Herzegovina.

I 2007 var Lauritzen offiser i en ISAF-avdeling i Afghanistan. Under et oppklaringsoppdrag falt patruljen han deltok i i bakhold, og under Lauritzens ledelse lyktes det å komme ut av situasjonen, til tross for at motparten var sterkere. Forsvaret beskrev innsatsen slik: «Trolig har ingen norske soldater i nyere tid vært i en så spesiell og presset situasjon med så potensielt store konsekvenser.»

I statsråd 5. april 2013 ble løytnant Lauritzen tildelt Krigskorset med sverd «for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og mot i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2007.» Medaljen ble overrakt på Akershus under Veterandagen 8. mai 2013.


Kilder:
Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)