Leikarringen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Leikarringen i Moss ble stiftet 27. april 1964 etter initiativ fra Bjørn Hansen og Arne Austlid, med Reiar Rauland som spellemann ( på hardingfele). Foreningen teller i 2014 ca. 25 medlemmer. I tillegg kommer en "støttegruppe", mest tidligere medlemmer, på minst samme antall. Foreningen er medlem av Noregs Ungdomslag.

Foreningen har øvinger hver tirsdag på Nøkkeland skole fra kl. 19.00, unntatt i sommerferien, og har jevnlig oppvisninger i forbindelse med 17. mai, og på enkelte institusjoner og ved andre arrangementer i løpet av året. Danserepertoaret omfatter tradisjonell norsk folkedans, men etter hvert også med et betydelig innslag av andre historiske danser hvor danseformene og musikken kan spores til øvrige deler av Europa fra 1600-tallet og fram til 1900. Leikarringen har stadig oppvisninger i Moss og regionen rundt samt i vennskapsbyene i Norden og har samvær folkedansere derfra.

I 1997 oppførte Leikarringen «Et gammeldags bondebryllup» både i Moss og Gøteborg, og de har også eget klubbhus i Mellerud i Sverige. Andre aktiviteter utenlands har blant annet vært konkurransedans I Zakopane, Polen i 1974, opptreden i islandsk og fransk fjernsyn i 1977 og 1983, og kulturutveksling med vennskapsbyen Novgorod i 1990. Det største oppdraget var i 1981: USA på tvers fra New York til Junction City hvor det var skandinavisk festival.

Det er dansen og musikken som er hovedfokuset i Leikarringen, men det er også noen aktiviteter med historiske drakter. Det kreves ingen spesielle forkunnskaper eller drakter for å bli med i Leikarringen og på øvingene, men interesse for dans og musikk er en fordel.


Kilde:

  • Knut Lindløv og Aud K. MelbyeArtikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT) og Ivar Ernø