Moss Aktiemeieri

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Moss Aktiemeieri ble stiftet 1899 i Fleischers gate 7, og nedlagt i 1973. Her et postkortfoto fra 1952 med melkebiler oppstilt. Postkortkilde: Atelier Thorsrud, Moss.

Moss Aktiemeieri lå i Fleischers gate 7, ble stiftet i 1899 etter mange års planlegging. I en del av første etasje ble det etablert en handelsforretning, og meieri i resten av huset. I bakgården var det stall for syv meierihester.

2.juli 1900 ble den første melken tatt i mot fra bønder i Moss og Jeløy. En del av melken ble brukt til å lage ost, smør og fløte. Melken ble kjølt ned av is, først i 1915 ble det kjøpt et kjøleanlegg. I september åpnet melkeutsalget i egen butikk i den gamle hjørnegården. De første årene gikk meieriet mer eller mindre med tap. Et forsøk på å øke prisene førte til at 150 husmødre i Moss nektet å kjøpe melk på meieriet. Men de kom ingen vei. I 1913 var omsetningen så stor at meieriet måtte kjøpe naboeiendommene for å bygge ut.

Fra 1920 begynte bøndene i Rygge å levere melk til Moss i stedet for til Dilling meieri og Værne Kloster meieri som sluttet med melkemottak.

I 1944 gikk Aktiemeieriet over til andelsselskap. Etter hvert ble det også flere melkeutsalg rundt om i byen. Flaskemelk ble innført i 1949. Brune melkeflasker ble innført i juni 1963, og i juli 1967 gikk man over til melk i pappkartonger.

Moss Aktiemeieri ble nedlagt i 1973 og slått sammen med Østfoldmeieriet i Sarpsborg. Meieriutsalget i Fleischers gate ble nedlagt i 1981, og like etter ble deler av meieribygningen revet.


Kilde:

  • Per Schulstad: Moss Meieri og Handelslag gjennom 50 årArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)