Moss Sjømannsforening

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Sjømannsforening, Strandgata 21, er en forening for aktive og tidligere sjøfolk, sjøfartsinteresserte personer som er eller har vært knyttet til maritimt virke og personer som har gjort en stor innsats for foreningen. Medlemsmøtene er en gang i måneden, vanligvis på onsdager.

Den opprinnelige Sjømannsforeningen i Moss ble etablert i 1873, men ble nedlagt i 1954. Høsten 1978 begynte flere personer å engasjere seg i å gjenopprette Moss Sjømannsforening, og året etter fikk foreningen nytt liv igjen.

I 1981 kjøpte foreningen Værlegaten 34. Hele året gikk med til oppussing på dugnad, og 8. januar 1982 tok de i bruk eget hus. Moss Sjømannsforening holder åpent hus etter barnetoget på nasjonaldagen, dette er nå blitt en fast tradisjon. En annen er deltagelse ved det årlige «The Norwegian Lady»-arrangementet

I juni 1987 arrangerte Moss Sjømannsforening Landsmøte, dette var en stor oppgave for foreningen. På mange av medlemsmøtene har vi engasjert foredragsholdere. I 2018 måtte huset i Værlegata rives samtidig med resten av Nyquistbyen fordi byens nye jernbanestasjonen trengte grunnen. Men erstatningen var nok til at foreningen kunne kjøpe et eget hus i Strandgata 21, der sjømannsforeningen nå holder til.


Kilder:

  • Foreningens hjemmeside
  • Paul Nordberg i boka "Moss som den er"
  • Oddgeir Johansen i Moss Sjømannsforening.

EV