Moss Spellemannskompani

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Spellemannskompani Moss Spellemannskompani (MSK) ble stiftet 11. desember 1992. Heidi og Otto Kiss tok initiativet og fikk med foreldrene til sine trekkspillelever i et styre. Inntil 2002 var navnet Moss og Omegn Trekkspillring.

MSK har siden starten hatt med barn, ungdommer og voksne som spillende medlemmer. Et stort flertall er trekkspillere. Et barneorkester er rekruttorkester. Etter navneskiftet er det også noen felespillere i tillegg til trekkspillere. Orkesteret har ingen fast kompgruppe, men meget dyktige trommeslagere, bassister og gitarister er med på viktige øvelser, konserter, spilleoppdrag og konkurranser. Elever fra Kulturskolen, samt noen privatelever utgjør fundamentet i orkesteret. Besetningen er et tradisjonelt spellemannslag og er stor i fykesmålestokk og i Norge, med 15-30 spillende på konserter. MSK benytter ofte sangere og pianister som solister.

Moss Spellemannskompani er et aktivt orkester med entusiastiske unge og voksne musikanter fra Mosseregionen. Det er satt opp som et tradisjonelt spellemannslag med 15-30 spillende (på trekkspill, fiolin og komp) består av tradisjonsmusikk/gammeldans og underholdningsmusikk/orkestermusikk. Fra orkesterets faste arrangør Skjalg Bjørnstad er det kjøpt spesialskrevede noter for MSK-musikantene. 2 musikalske ledere/dirigenter er ansatt under samme vilkår som i Kulturskolen. De har også med unge hjelpeinstruktører. Blant de spillende er det 11 barn, 8 ungdommer og 6 voksne, samt 3 musikalske ledere.

Aldersspennet er 8-76 år og ganske jevnt fordelt på kjønn. Øvingslokalet er biblioteket på Øreåsen skole en gang i uken, følger skoleåret. I tillegge er det helgeseminarer. MSK holder konserter, deltar i Distriktsmesterskap og Noregsmesterskap og tar mange spilleoppdrag lokalt. I trekkspillnorge og i Moss, har MSK befestet en posisjon på høyt nivå. MSK har spennende musikkarrangement fremført av dyktige musikanter under faglig, dyktig ledelse. Nyttårskonsertene er en tradisjon.

En plate er spilt inn: dobbeltalbummet «MOSSaikk» ble gitt ut i desmber 2013 og har fått meget god kritikk.


MSK har som formål:

  • Å styrke orkesterets musikalske posisjon i distriktet.
  • Å fremme/styrke medlemmenenes interesse gjennom samspill.
  • Å arrangere medlemskvelder/konserter.
  • At rekrutteringsarbeidet skal være et grunnleggende element i orkesterets vekst.
  • Å styrke tradisjonsmusikken, men også være med å fornye både tradisjonsmusikk og underholdnings/orkester musikk.


Kilde: Liv Wollebech og Otto Kiss


Artikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT)