Moss handelsstands forening

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Handelsstands forening ble stiftet i 1887. Foreningen tok opp aktuelle saker for handelsstanden. Høsten 1900 startet foreningen en handelsskole «for herrer og damer, fortrinnsvis tilhørende handelsstanden», som eksisterte frem til 1920.

Foreningen fikk sitt eget hus i Storgata 21 i 1928, og tok samme år initiativet til å etablere Moss og Oplands bank. Foreningen tok initiativet til den store byutstillingen i 1937 på Skarmyra, for å markere sitt 50 års jubileum. Byen hadde også en svært mangfoldig industri, og man fikk også Moss Industriforening og mange andre med seg i tiltaket. Den mest spektakulære delen av utstillingen var antakelig den kjempestore restauranten på Skarmyrfjellet, fra Bytårnet nordover mot Byfogd Sandbergs gate / Fridtjof Nansens gate (omtrent der skolegården til Bytårnet skole ligger i dag). Selve utstillingsområdet var på lekeplassen mellom Fjellveien og Markveien, mens underholdningsavdelingen lå der barnehagen ligger i dag, i Fjellveien 1.

Moss Handelsstands forening hadde sin storhetstid på 1950-tallet og utover, men aktiviteten de senere årene er blitt mindre. Sammen med Odd Fellow bygget foreningen eget hus i Dronningens gate 27, men etter en del år ble huset solgt. Handelsnæringen og gode tiltak i Moss by nyter godt av arrangementer og gaver fra foreningen.


Kilde:

  • Finn Frisenfeldt Horn

Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)