Moss kirkegård

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Krematoriet på Moss kirkegård. (2019) Foto JK.
Interiør av krematoriet på Moss kirkegård. (2019) Foto JK.

Moss kirkegård, har adresse Høienhaldgata 11. Byens gamle kirkegård lå i Kirkeparken, der man i dag finner Musikkpaviljongen og skulpturen Elgen. Den nåværende kirkegård på Høienhald ble først etablert i 1833 og innviet av prost Frederik Rynning den 5. november det året, etter en nasjonal koleraepidemi.

Den første som ble begravd der var fraktemann Nils Tangen fra Eidanger, som var den første av de 46 personer som døde av kolera i Moss den høsten. Året etter kom koleraen tilbake til byen, da døde 50 personer. Det eldste nåværende gravmonument på kirkegården er over Momme Peterson, som døde i 1835.

I 1881 ble det oppført et gravkapell på Høienhald, skjenket av Moss Sparebank. Dette ble revet da det nåværende krematoriet ble bygget i 1937. (Materialene ble brukt til å reparere Kathrinestua på Jeløy.) Den eldste delen av kirkegården lå på nordsiden av nåværende Kirkegårdsveien. Kirkegården ble utvidet flere ganger, siste gang mot Malakoff-toppen i 1909. Kirkegården er nå på 33.000 kvadratmeter.

Høienhald gård, som lå på hjørnet av Høienhaldgata og den nyetablerte Kirkegårdsveien, ble da demontert. Hovedbygningen ble flyttet østover og satt opp i Markveien 1, nær Klostergata, der den fortsatt ligger. Se også Krematoriet fra 1937.

* Se mer om om Høyenhald gård her

EV og JL

Kilde:

O.P. Nyquist: Mossiana fra eldre tider, Moss 1926.