Nasle Aktivitetshus

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Nasle Aktivitetshus i Larkollen. (2020) Foto JK.

Nasle aktivitetshus, Larkollveien 915 i Rygge, eies av Moss kommune. Bygget i 1760, og er dermed ett av de eldste av Larkollens strandsitterhus som fortsatt står.

Rygge kommune kjøpte en del av småbruket Nasle i Rørvik av Thora Storehjelm i 1987 for å legge til rette for å bygge boliger for eldre der i samarbeid med stiftelsen De eldres boligspareklubb. Senere kjøpte kommunen resten av eiendommen, og det tidligere bolighuset er nå blitt aktivitetshus for larkollinger. Oppussingen skjedde på dugnad, med god hjelp fra en rekke sponsorer. Aktivitetshuset leies på 10 års åremål av kommunen. På Nasle er det både møtelokaler for foreninger og plass til forskjellige arrangementer. Her er bridgeklubb og husflid og andre aktiviteter. Mandager og onsdager er det åpent hus, og noen søndager også.

Husene på Nasle ble oppført i 1760. Småbruket var oppført som husmannsplass under Tollefsrød i 1865, og under Grefsrød i 1875. De ble bygget av ole Olsen Børsebakke og er et godt eksempel på byggeskikken med laftede tømmervegger i Larkollen fra denne tiden. På låven finnes det også eksempel på knubbmurt vegg, der trekapp ble murt sammen med en blanding av leire, hestemøkk. mose og vann. Navnet Nasle er ikke sikkert tolket, men Kåre Hoel heller mest til den oppfatningen at ordet har sammenheng med planten nesle, altså brennesle, som ennå utgjør en rik del av vegetasjonen i nærheten. Teorien støttes vel ved at Nasle i 1785 er oppført som Næsle.


Kilder:

  • Ryggjof
  • Rygges historie III
  • Kåre Hoel: "Bustadnavn i Østfold", Bd III s. 74-75

EV