Nedre Torv

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Nedre Torv i Moss sentrum fotografert en travel torgdag cirka 1937. Postkortfoto / Normann foto
Nedre Torv en travel handledag på 1940/50-tallet. Postkortmotiv / fotograf ukjent
Domustorget (Amfisenterets parkeringsplass) utgjør nå området til det tidligere Nedre Torv. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Bjørn Wisth, 2006.

Nedre Torv. Bydel Sentrum, navnet ble bestemt i 1907. Torvet ble anlagt i 1903 for å bli handelstorg. Torget ble oppgradert i 1931 og var i virksomhet helt fram til 1962. Nå parkeringsplass sør for Torvgata, for kunder til Amfisenteret. Plassen ble 1974 - 2007 kalt Domustorvet.

På begynnelsen av 1960-tallet ble det bygget et tak over Nedre Torv, med butikker og bensinstasjon under. Taket ble brukt som parkeringsplass. I 1966 ble de nybygde lokalene til kjøpesentrene Epa og Domusbygget, og på folkemunne ble parkeringsplassen døpt til "Domustorget". Senere ble Epa og Domus kjøpt av Thongruppen som etablerte kjøpesenteret Amfi her.

Mos Avis skrev 24. juli 1931: "Moss nye torv ble tatt i bruk i dag. Moss hadde et historisk øyeblikk klokken 6 i morges da det nye torvet ble tatt i bruk. Det skjedde ikke uten rivninger mellom torvselgere og dem som har bestemt over bruken av torvet. Byingeniøren og politimesteren var på pletten. Politiet var møtt mannsterkt frem. Vogner og biler ble oppstilt to og to ved siden av hverandre i tette rekker på langs av torvet."

Nedre Torv forsvant i 1963. Centrumsbygget skulle på plass i Dronningens gate. De gamle gårdene mellom Nedre Torv og Dronningens gate ble revet. Torvet ble gjort om til parkeringsplass (Domustorvet) med butikklokaler under. Det hele sto ferdig i 1966, og hele området forandret utseende.

Kilder:

  • Arve Thomt Gundersen
  • Moss Historielag: Kultirminner

JL) og EV Denne siden er sist redigert av JL 31. jan 2011 kl. 12:20 (UTC)