Norrøna Isolasjonsfabrikk

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Norrøna fabrikker på Feste. (2017) Foto JK

Norrøna fabrikker, Stranda 7

Hovedbygningen ble bygget i 1919 som kjettingfabrikk ved plassen Sjøhavna, nå Stranda 68, men den fabrikken kom aldri i gang. Huset ble likevel i mange år kalt "Kjettingen". Det ble lagt inn sidespor fra jernbanen (tungt gods) og tanken var nok å skipe ut kjetting sjøveien.

Norrøna Isolasjonsfabrikk ble grunnlagt i 1928 av Viggo Hermansen og overtok lokalene. Fabrikken fremstilte ferdigstøpte deler til isolering av kjøleskap og lignende. De besto av granulert kork bundet i smeltet bek. De fleste av tilbyggene på siden av hovedskipet ble antakelig bygget til i Hermansens tid.

Fabrikken laget isolasjonsmateriale, parkett med mer av kork. Bedriften ble nedlagt i 1965. Men Norrøna-navnet har fulgt bygningen. Etter at Hermansen døde, ble eiendommen brukt til forskjellige formål inntil den ble overtatt av Storsveen som drev marina og salg av engelske biler og båter. Storsveen rustet opp eiendommen totalt, men virksomheten var ikke vellykket. I 1984 overtok Arne W. Nilsens tepperenseri lokalene og flyttet virksomheten fra Prinsens gate 9 hvor det senere ble bygget Helsehuset.

Norrøna-bygningen er på totalt ca. 3500 kvm, hvorav Arne Nilsen bare bruke ca. 600 kvm til vaskeri for finere tekstiler og tepper.

På den tiden var det stor rift etter næringslokaler som dette, og det ble mange forskjellige leietagere. Kaefer Isoleringsteknikk var den største. Den som gjorde seg mest bemerket var Morten Olesen som senere i mange år drev Bertel O. Steens karrosseriverksted. Kai og Herdis Jensen drev ingeniørfirma med stor suksess, og det var forskjellige bilrelaterte virksomheter. Kai Wilhelmsen bruke andre deler av bygningen til Rygge Formverksted. Der laget ca. 10 verktøymakere produksjonsverktøy, i hovedsak for bilindustrien. Det var former og stanseverktøy for støping av deler i lettmetall og plast.

Bedriften brant mot slutten av den tid Nilsen eide eiendommen. Da Moss kjemiske ble solgt til utenlandske interesser og gikk konkurs ca. 1990, ble Norrøna-Vask etablert og fikk tilgang til mer av arealene i Norrøna-eiendommen. 1984 kjøpte Kåre Nilsen Norrøna-eiendommen og fikk den overskjøtet fra Dovre Forsikring.

Norrøna-bygningen er på totalt ca. 3500 kvm, hvorav Arne Nilsen bare bruke ca. 600 kvm til vaskeri for finere tekstiler og tepper.

På den tiden var det stor rift etter næringslokaler som dette, og det ble mange forskjellige leietagere. Kaefer Isoleringsteknikk var den største. Kai og Herdis Jensen drev ingeniørfirma med stor suksess, og det var forskjellige bilrelaterte virksomheter. Den som gjorde seg mest bemerket var Morten Olesen som senere i mange år drev Bertel O. Steens karrosseriverksted.

Da Moss kjemiske ble solgt til utenlandske interesser og gikk konkurs ca. 1990, ble Norrøna-Vask etablert og fikk tilgang til mer av arealene i Norrøna-eiendommen.

I 2010 ble Norrøna-eiendommen solgt og vaskeriet flyttet til Vålerveien 180. Siden har huset stått tomt og er blitt stadig ramponert.

Eiendommen har skiftet eiere flere ganger De nye eierne har hatt planer om å gjøre om bygningen til boliger, men foreløpig er bygningen tom og eiendommen fullstendig gjengrodd.

Kilde:

  • Kåre Nilsen
  • Magne Berggren: Rygge III
  • Moss Avis

EV