Politikammeret

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Politikammeret og Moss tingrett på Prins Christian Augusts plass 3 ble bygget i 2004. Vårt bilde er tatt fra Basartaket januar 2014. Fotograf: Bjørn Wisth

Politistasjonen i Moss ligger i Prins Christian Augusts plass 3.Ved politireformen i 2002 ble Moss politidistrikt slått sammen med de øvrige politidistriktene i fylket til Østfold politidistrikt. Etter en ny reform i 2016 inngår Østfold (og Moss) i Østpolitidistrikt, som strekker seg fra Halden til Hurdal i Akershus.

Moss fikk opprettet et eget politiembete i 1875. Det første politikammeret i Moss overtok den tidligere rådstuen ved kirken da byen fikk nytt rådhus på Thorneløkka. Den tidligere rådstuen var bygget i 1862. Til tross for store protester i byen ble bygningen revet i 1968, og politikammeret ble flyttet til Kirkegata 14, den gang også kalt Samfunnshuset. Samtidig ble fengselet flyttet fra kjelleren under det gamle politikammeret til toppetasjen i Kirkegata 14. Frem til 1936 var politiet kommunens ansvar, senere har det vært statens ansvar.

Politistasjonen har ansvar for alt som skjer i kommunen, mens en etterforskningsenhet i Sarpsborg kan bidra i større saker. Fra 2014 flyttet også påtalemyndigheten fra Moss til Sarpsborg.

Kilder:


Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)