Røed gård

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Røed gård med sin hovedbygning fra 1723. Her avbildet en vårdag i 2013. Fotograf: Bjørn Wisth


Røed gård på søndre Jeløy i Moss, satser tungt på kunst- og kulturformidling. 27 kunstnere og kunstformidlere leier på gården, som er blitt en publikumsmagnet. Røed gård har 234 dekar jord hvor det dyrkes korn, og 208 dekar skog. I beitelandet ved Ridebanen er det registrert en hellegravhaug fra jernalderen og flere rydningshauger.

Røed gård har en lang historie: Her var det bosetting i yngre steinalder, og gården ble ryddet og fikk faste grenser ca. år 800. Gården var eid av Clementskirken i 1389. Den ble fullgård med husmenn på 1600-tallet.

Dagens hovedbygning er fra 1723 og har fortsatt en unik takdekorasjon i fransk regence-stil fra 1720-årene. Gården var eid av bønder i 1801, men ble senere solgt til mosseborgere og drevet som lystgård, før bønder overtok igjen. Dagens hovedbygning er nesten 300 år gammel, bygget som lystgård.

Da Ruth og Knut Mamen kjøpte gården i 1975, var den sterkt forfalt etter å ha stått tomt som dødsbo i åtte år. Familien renoverte gården fullstendig. Den eies nå av deres sønn Hans Torer Mamen, som har omdannet bygningene på gården til et kunstsenter åpent for publikum, og gårdskafe og selskapslokale. Låven, som ble brukt av kunsthåndverkere, brant ned i 2009, den ble gjenoppbygget i 2015. Her er det både kafe, kunstgalleri, utsalg for kunsthåndverk og spesialforretninger. På gården er det også laget en en liten parsellhage hvor hvem som helst kan få dyrke grønnsaker, både i en egen parsell eller en større felleshage.

.Se også: Røed gård, åpningtider

Kilder:

  • Egil Holmsen
  • Edmund Schilvold: For alltid Jeløy
  • Moss Avis
  • Moss kommune
EV