Refsneshula

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Refsneshula består av to rom. Det ytre er 5 x 2 meter. Det indre er betydelig smalere, 3 x 1,5 meter. Bildekilde: Moss Ættehistorielag / Fotograf: Aage Olsen, 2009.


Refsneshula, som ligger ved Refsnesalleen i Moss og rett nord-øst for Refsnesila, ble brukt som boplass i steinalderen. Den har åpning mot sørvest, og foran åpningen er det en avsats som faller nesten loddrett av til kanten av huleåpningen. Hulas bunn er flat og oppfylt av stein, mesteparten nedrast fra taket. Hula består av to rom, hvorav det indre er betydelig mindre og smalere enn det ytre. Hula er ca. 8 meter dyp og består av 2 rom. Det innerste rommet er ca. 3 x 1,5 m, mens det ytterste rommet er ca. 5 x 2 m. Lengst bak i det indre rommet er det en pipelignende kanal 4 - 5 m rett opp og ut av hulen. Kanalen smalner opp mot åpningen som er 6 x 6 cm stor.

Refsneshula er automatisk fredet. Det finnes mange historier og sagn knyttet til Refsneshula. Man er sikre på at det var bosetting i hula i steinalderen. Og i følge tradisjonen skal Olav den hellige har søkt dekning her. Historien forteller at hula skal ha vært mye større enn den er i dag: så stor var den at man kunne gå helt fram til Torderød gård, ble det hevdet. På 1700-tallet ble det produsert penger av falskmyntnere her.

Kilder:

  • Kulturminnesøk
  • Arkeolog Frans-Arne Stylegar

EV

Les mer på Kulturminnekartet: Refsneshula