Roer, Arne

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Arne Roer, mangeårig journalist i Moss Avis. Her studerer han et fotballprogram for en kamp mellom Skottland og Norge i 1978. Arkivfoto: Moss Avis (ukjent fotograf)

Arne Roer (1918 – 2012)

Arne Roer var aktiv utøver i flere idrettsgrener, men også organisator. Det være seg fotball, skøyter og sykkelritt. Som 16-åring var han med på å stifte Falkkameratene på Støa i Vansjø, hvor han var aktiv fotballspiller fra starten av. Han tok initiativet til at Rygge idrettslag ble vennskapsklubb med Hornslet Idrætsforening i Danmark, og ble også æresmedlem i denne klubben.

Da idrettsstreiken under krigen førte til at de fleste idrettsforeninger ble nedlagt, konsentrerte Roer seg om motstandsarbeidet. Han ble med da den første illegale avisa ble startet og drev med annet illegalt arbeid. Han måtte flykte til Sverige, men derfra hjalp han andre også til å flykte fra okkupasjonsmaktene. Både ved å organisere fluktruter, og ved selv å være grenselos.

Etter krigen var Roer en av dem som tok initiativet til å slå sammen Dilling Sportsklubb, Falkkameratene og Rygge Idrettsklubb til Rygge idrettslag. Her var han et svært aktivt medlem og satt i styret i over 50 år. Dette var en av begrunnelsene for at han var den første som mottok Rygge kommunes kulturpris. Han ble også tildelt H.M. Kongens Fortjenstmedalje.

Roer kjøpte forretningen «Kontorservice» i Rygge, som han drev i mange år. Ved siden av kjørte han ungdom til idrettsstevner, var selv tidtaker under konkurransene, var med i flere styrer og skrev referater for Moss Avis.

Han begynte som den første sportsjournalisten i Moss Avis i 1969, ble senere sportsleder til han ble pensjonist, men fortsatte enda i flere år med å holde orden på resultattabellene.

Ved Rygge Idrettslags klubbhus er det satt opp en byste av Arne Roer, som takk for alt han gjorde for idrettslivet i Rygge.

Arne Roer, mangeårig ildsjel i Rygge IL har fått sin høyst fortjente byste plassert ved klubbhuset. Foto: Jan Kronberg (2020)

Kilder

  • Ryggiof IV
  • Hans Jørn RønningenEV