Sørnes, Rasmus

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Rasmus Sørnes Bildekilde: Wikimedia Commons

Rasmus Sørnes (1893-1967) var radiotekniker, selvlært oppfinner og klokkemaker. Sørnes var født og vokste opp i Sola i Rogaland. Han prøvde seg som oppfinner allerede som barn. Arbeidet på flere bedrifter som Øglænd sykkelfabrikk, Stavanger El-verk og Jørpeland Kraftverk og fikk fagbrev som elektriker. Hans eneste teoretiske videregående utdannelse var elementærteknisk skole i Stavanger. Han leste seg opp på en rekke områder – bl.a. urmakerfaget og høyere matematikk og fysikk. Mekaniserte og forbedret alt han kom over – små kraftverk, bil om til traktor, rugemaskin og elektrisk melkeseparator.

I 1930/31 kom han til Jeløy Radio som ble hans arbeidsplass frem til han ble pensjonist. I dag er han mest kjent for sine 4 astronomiske ur.

Allerede da han kom flyttende til Jeløy, hadde han et rykte på seg: Han var en «tusenkunstner». Utallige oppfinnelser hadde den unge rogalendingen ansvar for før han kom til Jeløy. I løpet av kort tid hadde han bygget et lite verksted bak i hagen sin, og dette beskjedne verkstedet skulle bli et sentralt sted i hans liv. Her laget han tidlig Norges første modell-jernebane. Den gikk på elektrisitet og besto av lokomotiv og flere forskjellige vogner. Modell-jernbanen var i flere år juleutstilling i vinduet til skobutikken «Soma» i Moss. Utallige oppfinnelser så dagens lys i dette lille verkstedet, som f.eks.: Motor drevet av solceller, han bygget et teleskop, radiomottaker som ble brukt under krigen (1940-45). Det står nå på Teknisk museum i Oslo.

Men Rasmus Sørnes`livsverk var hans astronomiske ur. Det første ble påbegynt i 1935 og ble ferdig i løpet av ett år. Dette er i familiens eie. Ur nr. 2 ble bygget, men han var ikke helt fornøyd med det, og laget straks etter enda ett ur. Dette ble ferdig i 1954 og står nå på Borgarsyssel museum i Sarpsborg. Ur nr. 4 stod ferdig i 1966, og dette ble solgt til «Time Museum» i Illinois, USA. Det ble senere solgt videre til «Chicago Museum of Industri and science».


Se også:


Kilder:

  • Norsk biografisk leksikons artikkel om Rasmus Sørnes
  • Urmakermester Erik Ødegaard, Sarpsborg
  • Liv StylegarPE